среда, 23. јул 2014.

Intervju: Mladen Radović

Mladen Radović
ŠAMAC - Iza Mladen Radovića, fudbalskog stručnjaka iz Šamca je jedna uspješna sezona. Na klupi Ženskog fudbalskog kluba "Modriča" ostvario je istorijski plasman u Premijer ligu BiH i igrao finale Kupa RS. Ovaj profesor fizičke kulture dugo godina bio je pomoćnik na klupi šamačkog Borca, trenerima Slaviši Božičiću, Zoranu Nikoliću i Petru Driniću, ostvarivši značajne rezultate u tom periodu. Potom je uslijedila samostalna trenerska karijera, a uspjesi su nastavljeni: sa drugoligašem Mladosti iz Donje Slatine, napravio je najveći uspjeh 3. mjesto u Drugoj ligi RS, sa fudbalerima Poleta iz Čović Polja, igrao je baraž za ulazak u Drugu ligu RS, a trenirao je i Zvijezdu iz Kruškovog Polja i Posavinu iz Miloševca. Trenutno je direktor Turističke organizacije opštine Šamac i predsjednik KUD "Šamac.

RS-SPORT: U Vašem životu, nekako se cijelo vrijeme prepliću sport i kultura. Ko je, ipak, na prvom mjestu?

RADOVIĆ: Da, upravo tako i to me i čini srećnim i zadovoljnim. Iskreno mislim da je rad sa mladim ljudima velika inspiracija, čast, ali i obaveza.  Prateći njihov razvojni put i mi sami mnogo toga učimo od njih i naravno prenosimo  sve ono pozitivno što, u ovom brzom ritmu života i poroka donosi, sport i kultura. Sport je moje životno i profesionalno opredjeljenje i zbog toga sam ponosan. Pored toga stalno usavršavanje u struci, u fudbalu, dodatno motivišu i otvaraju nove mogućnosti u radu, dok je kultura je najljepši i ujedno najteži segment svakog društva i smatram da i tu svako od nas, ako može, treba da da onoliko koliko je u mogućnosti, jer narod koji nema tradiciju i kulturu nije narod, a mi imamo sa čim da se ponosimo i to treba da čuvamo i sačuvamo.

RS-SPORT: Trenutno ste na čelu ŽFK Modriča. Vodili ste i brojne muške ekipe. Možete li nam napraviti komparaciju između muškog i ženskog fudbala?

RADOVIĆ: Na moje zadovoljstvo dobio sam, poslije niza godina rada u muškom fudbalu, mogućnost  da se oprobam i u ženskom fudbalu koji doživljava strašnu ekspanziju u svijetu uz podršku UEFE što je dobro za cjelokupan razvoj fudbala, kao i igre. ŽFK "Modriča" je novi član Premijer lige BiH i nadam se da ću na zadovoljstvo, kako ljudi iz uprave ,tako i modričke publike, opravdati njihovo povjerenje, te koristim priliku da se zahvalim čelnim ljudima kluba na mom imenovanju za Šefa stručnog štaba.
Ženski fudbal u nekim segmentima je identičan muškom, prvenstveno mislim na tehničko-taktičke segmente fudbalske igre, kao i koncept rada i organizacije unutar kluba. Razlika je naravno prisutna u morfološkom i fizičkom dijelu  prvenstveno sa akcentom na mogućnostima djevojaka-fudbalerki i njihovog organizma. Ono u čemu su možda u prednosti je njihova emotivnost u pristupu samoj fudbalskoj igri. U svakom slučaju ženski fudbal grabi krupnim koracima za muškim i mislim da će struka tu dati mnogo novih modela i načina rada koji će podići sve elemente na još višu ljestvicu.

RS-SPORT: Gdje je danas trenerska struka u RS i BiH?

RADOVIĆ: Složeno pitanje koje traži samokritičnost, kao i realan pristup kod jasnog odgovora. Ima jedan broj trenera, koji permanentno rade na edukaciji i ličnom usavršavanju, ali ima i neopravdan broj kolega koji to rade, uz dužno poštovanje, bez stručne podloge kao i konstantnog rada na sebi. Centar za edukaciju trenera u BiH dosta dobro to radi i otvara mogućnosti za trenere, samo je stvar, ko smatra da je znanja uvijek malo. U RS imamo periodičnih seminara, ali mislim da je nedovoljno, a posebno na nivou regionalnih i opštinskih saveza. "Onaj ko ne prenese svoje znanje na druge ostaje siromašan u budućnosti"

RS-SPORT: Šamac su zahvatile nezapamćene poplave. Vi ste i u tu zauzeli značajno mjesto. Koliko će to uticati na sport i generalno sportske kolektive, koji su pretrpjeli velike štete?

RADOVIĆ: Nažalost ova elementarna nepogoda je mom  gradu i opštini nanijela možda i nenadoknadivu štetu. Život kao i uvijek ide dalje i sve nas tjera da se borimo i idemo naprijed i to i jeste dobro. Ponosan sam zbog toga što sam zajedno sa drugima imao mogućnost i naravno obavezu da pomognem drugima u nekada bezizlaznim situacijama, kao što su: helikopterska evakuacija, evakuacija čamcima, snabdijevanje u nemogućim uslovima, ali uz podršku volontera, dobrih, hrabrih ljudi, oružanih snaga, raftera itd. Ništa nije bilo teško pa ni radni dan od 20 sati i zahvaljujem se svima sa kojima sam nosio ovako teško breme. Koristim priliku da se i izvinem onima koji su u datom momentu očekivali više, a prema kojima je učinjena i poneka nenamjerna greška, ali situacija je zahtijevala brze, efikasne i nadasve hrabre odluke. Sport će imati težak put pred sobom kako zbog infrastrukturnih problema, nedostatka novca, stručnog kadra kao i onih bez kojih nema sporta, a to su sami sportisti. Ako ne bude finansijske pomoći i bez prvenstveno renoviranja gradskog stadiona i sportskih dvorana upitno je koliko će se moći ispuniti uslovi za rad i takmičenje.

RS-SPORT: Radite i živite na području PFS Doboj. Pored katastrofe u majskim poplavama, područje je zadesila i fudbalska katastrofa, ispadanjem tri kluba iz Prve lige RS, koja su bila perjanice dobojske regije. Ko je kriv?

RADOVIĆ: Zbog toga nisam srećan,  ali sam zabrinut kuda i kako ide fudbal na dobojskoj regiji. Krivci postoje, jedni od njih su unutar klubova, struke pa i saveza jer očigledno da nisu dovoljno učinili da se  ovakvo poniranje naših klubova desi. Puno lokalizma, eksperimentisanja, nestručnog rada i uticaja drugih faktora su sigurno dobrano doprinijeli da se desi ovakav debakl. Biće dobro, ali malo vjerovatno da se napravi tamo gdje treba sveobuhvatna analiza utvrdi dijagnoza i preduzmu adekvatne mjere da ne bi došlo do daljnjeg posrtanja. Želim da se to desi i da svi zajedno u narednom periodu sa našim klubovima budemo tamo gdje realno i zaslužujemo.

RS-SPORT: Da li su dobojski klubovi toliko lošiji u odnosu na ostale?

RADOVIĆ: Rezultati kažu da jesu, kada tome dodamo sve ovo što nas je zadesilo jednostavno to je i bilo za očekivati, jer su druge ekipe bile u trenažnom i takmičarskom ciklusu, a naši klubovi su se borili sa poplavama-neravnopravna borba....Sport je surov i traži sistematičan i uporan i prvenstveno stručan rad u svim selekcijama, mislim da toga fali i dok se stvari ne postave na pravo mjesto i struka ne zauzme poziciju koje joj pripada teško će biti kvalitativnih pomaka.
                                                                                                           
RS-SPORT: Kako vidite perspektivu sporta na našim prostorima, koliko su sportski klubovi "sposobni" da mlade usmjeravaju u razne sportske grane?


RADOVIĆ: Problem kreće od sistema bavljenja sportom u školama, moderni način života, te nedostatak hrabrosti u klubovima da se akcenat stavi na mlađe uzrasne kategorije, jer bez kvalitetne i zdrave baze i stvaranja igračkog kadra, stanje se neće puno promijeniti. Ne vidim da sada postoji voljni faktor za tako ozbiljan rad u našim klubovima, uvažavajući finansijsko stanje kod svih, ali mislim da je ovo najbolja investicija i to pokazuju vrhunski klubovi i njihove škole. Malo trenera se edukuje za rad sa mlađim uzrasnim kategorijama, a klubovi bježe od te obaveze jer je put dug, zahtjevan, iscrpljujući i traži sistematičan rad. Najmanje košta dovođenje igrača ali u startu kasnije je cijena toga višestruko neisplativa za same klubove. 

                                                                                                                          Vojo Sajlović 

Нема коментара:

Постави коментар