петак, 25. јул 2014.

Novo buđenje Šamca

ŠAMAC - U prisustvu predstavnika Fudbalskog saveza BiH i Fudbalskog saveza Republike Srpske, te privrednika iz Posavine, u Šamcu je prezentovan Projekat "Sportski centar Šamac" za čiju realizaciju je neohodno obezbijediti oko 3,5 miliona maraka.

Projektant je GP "Obnova" iz Šamca čiji je direktor, Cvijetin Savić, upoznao prisutne o izgledu budućeg modernog sportskog zdanja.

- Imaćemo moderan glavni teren, pa pomoći teren, terene za rukomet, odbojku, košarku, ali i teniske terene. Kapacitet stadiona, misleći na glavni fudbalski teren bio bi 1.200 sjedećih mjesta. Projektovali smo nešto vrijedno, novo i moderno i ovaj Sportski centar bio bi među najsavremenijim u RS i BiH - rekao je Savić.

Važnost ovog projekta prepoznali su i u FS BiH.

- FS RS je na posljednjoj sjednici FS BIH dostavio kompletan i profesionalno urađen izvještaj o štetama na stadionima u Republici Srpskoj. Nismo još dobili konačnu cifru na koju možemo računati za klubove poplavljene u maju, ali boriću se da Borac dobije što više novca. Postoji komisija koja će određivati koliko će ko dobiti, ali naše je da navijamo za Borac da dobije najviše, jer je Šamac i najviše pogođen majskim poplavama - rekao je Nurdin Peštalić, član Izvršnog odbora FS BiH.

Predsjednik Borca, Nenad Lukić, izrazio je zadovoljstvo što je došlo do prezentacije reprezentativnog projekta, nadajući se da će on biti realizovan.

- Što je bilo do nas, mi smo uradili. Mislimo na sanaciju, čišćenje terena i izradu projektne dokumentacije. To je jako ozbiljna priča, spremna za kandidovanje ka svim ozbiljnim organizacijama koje su spremne da nam pomognu. Imamo saznanja da su domaće, evropske i svjetske fudbalske organizacije, ali i brojni međunarodni donatori izrazili svoju spremnost da nam pomognu. Dakle, optimisti smo nakon prezentacije i očekujemo realizaciju kapitalnog projekta - rekao je Nenad Lukić.

Savo Minić, načelnik Šamca, rekao je da su majske poplave donijele ogromne nevolje, pa se sada prioriteti određuju da se normalizuje život u ovoj posavskoj sredini.

- Riječ je o multifunkcionalnom objektu koji je sportski kompleks, svojevrsni park sporta. Mnogo je problema. Treba biti uz ljude koji nemaju krova nad glavom nakon poplava. Međutim, ovaj projekat nam je izuzetno važan. Podijeljen je u faze, a to su izmjena regulacionog plana, izrada infrastrukture, te povratak sporta i stavranje uslova za rad na tim sportskim obejktima. Šamac zbog onoga što je doživio u poplavama ima specijalan status. Nadam se da će inostrani partneri i strani donatori objeručke prihvatiti naše projekte i pomoći da oni budu realizovani. U avgustu je tematska sjednica lokalnog Parlamenta koji će se baviti pripremljenim projektima, kako ih realizovati. Majske poplave mogu biti ružan razlog za dobar početak i veliko buđenje šamačkog kraja - poručio je Minić.

Borac je u poplavama ostao bez infrastrukture, opreme za igrače, bogate klupske dokumentacije. Ostao je bez igdje ičega. Trener Predrag Lukić okupio je igrače, da kroz takmičenje na drugoligaškom "Zapadu" klub preživi, možda se brže - bolje vrati i u prvoligaško društvo.

- Teško je naći primjedbu na Projekat koji je uradila ’Obnova’. Nadam se da će sve biti realizovano u što skorije vrijeme. Borac je u maju prošao možda i najteže trenutke u svojoj istoriji. Preživio je dva rata, brojna iskušenja, ali sada smo u jednom danu ostali bez igdje ičega. Nemamo dresove, čarape, peškire, kopačke. Nemamo gdje da treniramo, pa to činimo u Donjoj Dubici, kod Odžaka. Tamo ćemo igrati i svoje zvanične utakmice. Nadamo se da će ovaj Projekat dati novu energiju da izdržimo sve napore i da više nikada ne dođe u pitanje funkcionisanje Borca i razvoj sporta na području Šamca - rekao je trener Lukić.

Borac je za njegov 95. rođendan snašla nezapamćena nevolja. Kako je previđeno da se "Sportski centar Šamac" podigne u naredne četiri godine, ko zna, možda za pun vijek svog postojanja, ljubimac Šamčana, brojnih njegovih generacija, dobije vrijedan dar.

Svoju kuću, odnosno, mjesto življenja i normalne uslove da se bori, bilježi realna ostvarenja.

Možda jednog dana i evropske domete.
Slađan Jeremić

Нема коментара:

Постави коментар