петак, 27. јун 2014.

Niču budući fudbalski asovi

BANJA VRUĆICA - U sjenci plasmana FK Mineral u drugoligaštvo društvo, kao i opstanka Proletera u fudbalskoj eliti Republike Srpske, ostao je početak rada velikog fudbalskog projekta u Tesliću.

Naime, na terenu sa vještaćkom podlogom na Banji Vrućici, Anto Petrović, poznato fudbalsko i trenersko ime iz ovog mjesta, sa nekolicinom iskusnih fudbalskih stručnjaka, otvorio je Akademiju fudbala Sporting.

- Krenuli smo sa radom 5. juna nakon veoma uspješnog dogovora sa čelnim ljudima ZTC Banja Vrućica koji su nam pomogli da ovaj kompleks dovedemo u funkciju, odnosno nabavimo potrebnu opremu i stvorimo pravi fudbalski ambijent za polaznike. Jer, na Akademiju se upisuju djeca od 2000. do 2009. godišta, što znači da imamo i one koji se prvi put susreću sa fudbalskom loptoim. A upravo to i jeste naš cilj i želja da školujemo buduće fudbalere. Već na početku imali smo više od 50 polaznika, a svakim danom taj broj se povećava tako da danas, krajem juna, ovdje prodefiluje 130 dječaka, a prijavilo se i trenira 12 djevojčica. Takođe, imamo i grupu starijih generacija (omladinci, kadeti) koji dolaze ovdje da stiču nova fudbalska znanja. Za početak smo iznenađeni i, naravno, zadovoljni ovakvim odazivom i povjerenjem koje nam ukazuju roditelji - priča Anto Petrović, rukovodilac Akademije.

Među polaznicima A.F.Sporting najviše je djece sa teslićkog područja, ali tu su svakodnevno i dječaci iz okolnih gradova Doboja, Dervente, Tešnja, Jelaha...

- Naš moto je da prihvatimo sve one koji žele da prođu kvalitetnu školu fudbalske igre, da im pružimo maksimalnu pažnju i naučimo ih da budu pravi sportisti bez obzira odakle dolaze. Za sada smo veoma zadovoljni kvalitetom i ponašanjem mladih fudbalera koji zaista žele mnogo da nauče. U toku treninga, koji vodimo Darjan Grbić, Bojan Jelić i ja, nemamo nikakvih problema sa njima, a ovdje i nema mjesta za one koji bi stvarali probleme. Sve teče po programu koji smo napravili i koji uspješno realizujemo uvažavajući i sve okolnosti, odnosno teškoće s kojima se roditelji susreću u ovom teškom vremenu - naglašava Petrović.

U Akademiji Sporting računaju da će uz pomoć sponzora uspjeti da obezbijede i kombi vozilo kako bi izašli u susret roditeljima i djeci koja žele da se posvete fudbalskoj igri. Naime, već sada ima dječaka koji iz Očauša, Blatnice, Pribinića i drugih udaljenih mjesta teslićke opštine dolaze na treninge, a imaju velike teškoće oko prevoza kako bi stigli na vrijeme.

U Akademiji neće stati samo na ovome što su do sada uradili. Imaju dobre planove, a s obzirom na činjenicu da su stvoreni idealni uslovi pokušaće da sa Paretizanom ili Zvezdom organizuju jednomjesečne kampove. Prvi kontakti su ostvareni i neće biti iznenađenje ako se to ubrzo i realizuje. Ali, ne treba biti iznenađenje ako za koju godinu iz redova sadašnjih polaznika zablista neko novo fudbalsko ime na ovim ili evropskim prostorima.

Vrijedno je napomenuti da će ekipa A.F. Sporting od naredne sezone ući u takmičenje sa svojom ekipom u Omladinsku fudbalsku ligu OFS Doboj.

KO JE ANTO PETROVIĆ?
Mladi fudbalski stručnjak sa profi licencom Ante Petrović je sa Banje Vrućice gdje je odrastao i napravio prve fudbalske korake. Počeo je da igra za Mineral 1978. godine, a zatim prešao u Proleter gdje ostaje do početka ratnih dejstava. Tada odlazi u Austriju gdje ostaje godinu dana nakon čega sa bratom Vladimirom (igrao u dobojskoj Slogi) prelazi u Marsoniju. Tu ostaju tri godine, a onda odlaze u Segestu iz Siska. Iz Segeste Anto odlazi u Dobrovoljac da bi nastavio u Šturmu iz Graca. Tu ga dovodi tadašnji trener Šturma, veliko fudbalsko ime Ivica Osim. Za Šturm Petrović nastupa dvije sezone, a potom na kraće vrijeme odlazi u Poljsku da bi se vratio u Hrvatsku, pa otišao u Kinu. Međutim, tu ostaje svega tri mjeseca i vraća se u Sesvete gdje je trener bio Ljupko Petrović. Odlaskom poznatog srpskog stručnjaka Anto preuzima trenersku palicu jer je uspješno vodio omladince i kadete ovog kluba. Iz Sesveta konačno se vraća u svoj Teslić gdje preuzima Proleter i vraća ga sa podmlađenim timom u Prvu fudbalsku ligu RS.
Slobodan Babić

Нема коментара:

Постави коментар