четвртак, 14. август 2014.

Od drugog kola niko neće imati pravo nastupa

BANJALUKA - Odluka Ministarstva zdravlja Republike Srpske da sportski klubovi više ne mogu da obavljaju ljekarske preglede svojih takmičara nigdje osim u Medicini rada, gdje pregled košta 52 KM po jednom igraču, donijela je pregršt problema fudbalskim klubovima iz Banjaluke.

Predstavnici BSK-a, Vrbasa, Krajine, OFK Lauša, Naprijeda, "Džaje", Mladosti (Zalužani), IC Ramića, Karanovca, Budućnosti, Rekreativa, Željezničara i Gomionice iz Bronzanog Majdana udružili su snage i oglasili se zajedničkim protestnim pismom. Njega su uputili na adrese Saveta za sport grada Banjaluka, Odjeljenju za društvene djelatnosti, gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću, Fudbalskom savezu RS, Gradskom i Područnom FS Banjaluka, te Ministarstvu zdravlja RS sa zahtjevom da se taj problem što prije riješi.

Prvi čovjek banjalučkih "romantičara" Novak Damjanović tvrdi da, ukoliko se ne postigne dogovor, postoji realna opasnost da poslije drugog kola niko od banjalučkih klubova neće imati pravo nastupa jer igračima ističu važeća ljekarska uvjerenja, a niko nema para da plati nove preglede.

- Ovom odlukom smo onemogućeni da, uz pomoć naših klupskih sponzora, obavimo te preglede u drugim zdravstvenim ustanovama jer se one sada plaše eventualnih sankcija Ministarstva zdravlja RS. Nama je neshvatljivo da te ustanove bez ikakvih problema mogu da obave sve vrste ljekarskih pregleda, poput onih za posao ili vozačku dozvolu, a da samo za sportiste ne mogu. Po meni, ovim potezom ministarstvo reketira sportske kolektive - istakao je predsjednik banjalučkog drugoligaša BSK Novak Damjanović.

Da stvar bude gora, još početkom ove godine Savet za sport grada Banjaluka na sastanku sa klubovima donio je odluku da će snositi sve troškove kotizacije, domaćinstava, te ljekarskih pregleda, što bi im mnogo značilo jer su u pitanju značajna sredstva. Međutim, savjet još nije ispoštovao sopstvenu odluku!

- Zatražili smo od Gradskog i Područnog fudbalskog saveza da po hitnom postupku posreduju u postizanju dogovora između Ministarstva zdravlja RS, Medicine rada i Savjeta za sport s jedne, te predstavnika naših klubova s druge strane, ali se bojim da smo izgubili dragocjeno vrijeme. Zato smo bili prinuđeni da se organizujemo i pokušamo sami da pronađemo najbolje rješenje za sve - zaključio je Damjanović.

ŠIBAREVIĆ: KLUBOVI SU U PRAVU!
Predsjednik Savjeta za sport grada Banjaluka Nenad Šibarević, ističe kako su klubovi potpuno u pravu, te da vjeruje da će taj problem biti riješen u što skorijem roku.

- Odluka Savjeta za sport je bila da se, po Zakonu o javnim nabavkama, sredstva direktno uplate na račun Medicine rada koja je jedina ovlašćena da obavlja ljekarske preglede za sportiste. Zato smatram da klubovi opravdano reaguju, ali i vjerujem da će gradonačelnik Slobodan Gavranović, u interesu sporta, ispoštovati ovaj zaključak i odobriti uplatu predviđenih sredstava - naglasio je Šibarević.
Press RS

Нема коментара:

Постави коментар