понедељак, 30. јун 2014.

Sezona prepuna afera


Završena je još jedna fudbalska sezona u ligama pod ingerencijom Fudbalskog saveza Republike Srpske. Poznati su šampioni liga i putnici u viši rang, kao i ekipe koje ispadaju. Nažalost, Srpska je ostala  siromašnija za dva premijerligaša, a iz Prve lige potop vodeni, ali i fudbalski, doživjeli su klubovi iz PFS Doboj. Taj područni savez od jeseni u Prvoj ligi neće više imati Slogu, šamački Borac i Modriča Maksimu. Kao utjeha može im poslužiti plasman po prvi put u elitu, Tekstilca iz Dervente.
Međutim, takmičarska sezona obilježena je brojnim aferama, kojima su kumovali čelni ljudi FSRS i brojni njihovi puleni, koji su obavljali brojne dužnosti komesara, koordinatora i ostalih. O svim ovim aferama, „Narodne“ su prve upoznale javnost i dobile nebrojene simpatije i podršku našim čitalaca, fudbalera, sportskih radnika, sudija...

Najveća bruka i sramota FSRS svakako je gostovanje Reprezentacije Srpske do 21 godine u Udinama, gdje su na nekom poljančetu odigrali utakmicu sa mladom ekipom Udinezea. Selektor Branimir Tulić i FSRS „švercovali“ su čak šestoricu fudbalera, koji su stariji od 21 godine, među kojima je najstariji bio 29-godišnji golman Mladen Lučić. Ipak, „ugledni“ advokat iz Gradiške, Mile Kovačević, predsjednik FSRS pohvalio je učešće. Nekaže se džabe, čega se pametan stidi ...

Šta tek reći za skandal sa ljekarskim pregledima prvoligaša Napretka iz Donjeg Šepka, koji su tu obavezu, mimo svih procedura, ovjerili u Loznici, u Srbiji. U državi, koja se zove BiH, niti jedan dokument, bilo koje vrste, ne važi iz druge države, osim ljekarskih pregleda iz Loznice, bar tako kažu „pravni eksperti“ u FSRS. Uzalud su fudbalski radnici upozoravali da je ovo protiv pravila, ekipa iz Donjeg Šepka će i naredne sezone igrati u Prvoj ligi RS.

Radoslav Kapor nalazi se na funkciji predsjednika komisije za suđenje, a o sumnji u validnost njegovog sertifikata, javno je progovorio nekadašnji sudija, kontrolor i predsjednik komiteta za suđenje Duško Vujičić. Naravno, ništa nije urađeno da se opovrgnu navodi, nego je još jednom kuća fudbala Srpske pokazala da se afere gomilaju i postaju sastavni dio njihovog rada.

O Mili Mandiću, predsjedniku PFS Prijedor, pisali smo u nekoliko navrata. U jesenjem dijelu Prve lige RS, ubjedljivo najviše je puta bio delegiran na Prvoj ligi RS, zatim Omladinskoj ligi, Premijer ligi BiH za žene, čak i na Prvoj futsal ligi RS. Potom je pred kraj prvenstva, potpisao odluku da njegov sin, Danijel, bude prijedlog njegovog područnog saveza za sudiju Prve lige RS. I to je prošlo, pa se tako desilo da je u 19. kolu prvoligaškog karavana, bili delegirani i tata i sin. Opet „stručnjaci“ iz FSRS objašnjavaju da u tome nema nikakvog sukoba interesa.

Ni drugoligaška konkurencija nije bila imuna od afera, a svakako najveću je izazvao sudija Boško Rakić, koji je u 26 kola odsudio tačno 26 utakmica! „Narodne“ su prve objavile da je do 21. kola, sudio čak 23 utakmice, od čega u dva kola po dvije utakmice. Poslije su ga manje delegirali, ali to nije smanjilo bruku i sramota fudbalske organizacije.

Dodjela priznanja Safetu Sušiću od strane FSRS izazvala je brojne reakcije, a najdalje je otišao nekadašnji potpredsjednik Staša Košarac, koji je utvrdio da to nije slučajno, jer se prave putnici za Brazil. To se obistinilo, a „tvrdi“ pregovarači i zaštitnici interesa Srpske, postali su ljuti „zmajevi“: Mile Kovačević, Rodoljub Petković, Milorad Sofrenić i Zlatko Spasojević stigli su i do Kopakabane.

Tokom cijele sezone, mnogi naši sagovornici su posebno apostrofirali sudijsku alfu i omegu, Dragana Banjca, koji vedri i oblači ovim veoma bitnim segmentom.. Podrška od predsjednika Kovačevića je bezrezervna i nije slučajno da su klubovi upravo njega okarakterisali, kao osobu koja kreira i borbu za vrh i opstanak u svim ligama FSRS, a u svim aferama u Srpskoj, njegovo ime je nezaobilazno. Nezaobilazan je bio i Dragan Skakić, godinama čovjek od povjerenja Mile Kovačevića. Međutim, kako „Narodne“ ekskluzivno saznaju, izgleda da je i toj ljubavi došao kraj. Mile je najurio Skakića iz Žeravice, a dobro obaviješteni izvori kažu da će novo uhljebljenje naći u Kladarima, klubu iz srbačkog regiona.


Šta reći za kraj, sezona nije ponudila kvalitet igre, nije popravljena ni infrastruktura, a poslije poplava, situacija je još gora, a FSRS odavno je izgubio kompas, svaku mjeru i kredibilitet. O moralu, ne treba trošiti riječi. Čekaju se i prve reakcije „brazilaca“, ali o tome u sljedećem broju.

                                                                                                         "Narodne novine"

2 коментара:

  1. Анониман30. јун 2014. 23:09

    Sta reci kad u Fudbalskom Savezu Republike Srpske ne postoji lice koje govori engleski jezik. To nam je preneo sekretar CONIFA, organizacije koja je zaonteresovana da organizuje takmicarske meceve seniorskoj reprezentaciji protiv slicnih reprezentacija u svetu, koje ne bi niko mogao da ospori a za iste ne bi bila potrebna nicija dozvola... Izgleda da se u FSRS glumi ko da je rec o prosperitetnom savezu slicnom onima u Parizu, Londonu i Rimu a ustvari rec je o nadobudnim nesposobnjakovicima koji su prigrabili fotelje a tonu sve dublje i dublje... Da nije tako Srpska bi igrala prijateljske meceve sirom sveta po par puta godisnje ali badava je to kad kompanija iz Saveza ne razume nijedan jezik osim srpskog pa ne moze da komunicira sa sportskim radnicima izvan Srpske...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман30. јун 2014. 23:13

    To su sve ameter do amatera u FSRS... Pa kad oni nisu mogli da okupe mladost srpskog fudbala i organizuju makar jednom godisnje mec izmedju mlade reprezentacije i seniora RS... Pa jedne godine u Trebinju, druge u I.Sarajevu, trece u Bijeljini, cetvrte u Doboju i tako redom...

    ОдговориИзбриши