среда, 25. јун 2014.

Odlični rezultati mladog kluba

ŽFK "Lokomotiva" Brčko
Ženski fudbalski klub "Lokomotiva" iz Brčkog osnovan je prošle godine i već se može pohvaliti odličnim rezultatima. Klub se takmiči u Prvoj ligi RS, a već u prvom svom nastupu u Kupu RS, uspjeli su da stignu do polufinala, gdje su ispale od fudbalerki Modriče.

Jedan od glavnih "krivaca" je Milorad Ilišković, koji je okupio mlade fudbalerke i sa njima vrijedno radi.

Kako je nastala ideja o formiranju ŽFK "Lokomotiva"?

- Ideju o formiranju Ženskog fudbalskog kluba imam već duže vremena. Još 2003. godine, prilikom mog boravka u Engleskoj, vidio sam da je ženski fudbal u velikoj ekspanziji, da zauzima sve značajne mjesto u najpopularnijem sportu. Htio sam, na neki način, da dam svoj doprinos razvoju kod nas. Pokušao sam da plasiram tu ideju u nekoliko gradova, ali sam tek prije godinu dana naišao na puno razumijevanje ljudi u brčanskoj "Lokomotivi" i lokalnoj zajednici, pa smo pokrenuli klub. Kao najmlađi klub u Republici Srpskoj, možemo biti zadovoljni ostvarenim u prvoj sezoni, pogotovo što smo izborili plasman među četiri ekipe u najmasovnijem takmičenju, kaže Milorad Ilišković, šef stručnog štaba ŽFK "Lokomotiva" iz Brčkog.

On naglašava da je u klubu prisutan veliki interes za upis novih članica, da se planira da krene i sa školom fudbala, što dovoljno govori da ženski fudbal u Brčkom ima lijepu perspektivu.

- Trenutno u klubu imamo oko 40 djevojaka, uzrasta od 13 do 25 godina. Ono što me posebno raduje, jeste činjenica da se vrijedno radi, da ekipa posjeduje određeni kvalitet, pa vjerujem da će uskoro neke fudbalerke dobiti i reprezentativni poziv. Posebno bi izdvojio kapitena Dajanu Đurić, koja je svojim igrama skrenula pažnju na sebe, te ne bi bilo nikakvo čudo da od naredne sezone zaigra u nekom od klubova Premijer lige BiH. Ovog ljeta u planu nam je da krenemo i sa radom sa najmlađim fudbalerkama, uzrasta od 7 do 10 godine, što bi umnogome uticalo da imamo kvalitetnu selekciju, veli Ilišković.

"Lokosice" žele u narednom periodu da postanu stabilan prvoligaš, a u budućnosti, ako ste steknu uslove i da igraju u Premijer ligi BiH.

- Naše trenutne ambicije su da u narednom periodu postanemo stabilan i uzoran sportski kolektiv. Ova prva sezona je iskorištena da vidimo gdje smo u odnosu na ostale ekipe, da formiramo kostur ekipe za narednu takmičarsku sezonu u Prvoj ligi RS i pokušamo da se nametnemo, kao kandidat, za najviši plasman. Naša osnovna misao vodilja je da u narednim godinama stvorimo ambijent u i oko kluba, koji će nam omogućiti da postanemo prepoznatljivi u BiH i regionu, naglašava Milorad Ilišković.

Treneri nekako izbjegavaju rad sa fudbalerkama, pa se postavlja pitanje da li je to zbog težine rada sa djevojkama.


- Ženski fudbal je specifičan po mnogo čemu, pa je tako i rad mnogo kompleksniji od rada u muškom fudbalu. Sam proces treninga se ne razlikuje mnogo, ali je pristup rada drugačiji i zahtijeva mnogo više strpljenja. Reći ću samo da nijedan posao nije težak, ako čovjek radi ono što voli, ističe Ilišković.

                                                                                                                        Vojo Sajlović

1 коментар: