уторак, 13. мај 2014.

Zbogom, Prva ligo!

Sportska legitimacija igrača Aleksandra Karića
Nakon brojnih nepravilnosti, nepotizma, raznoraznih mahinacija, najnovija afera u šampionatu Prve lige šlag je na tortu fudbalske sezone, kojom rukovodi Fudbalski savez Republike Srpske. Zvuči nevjerovatno, prvoligaš Srpske, Napredak iz Donjeg Šepka, u sportskim legitimacijama svojih fudbalera ima ovjerene ljekarske preglede od strane zdravstvene ustanove iz druge države. Tačnije, 3. marta ove godine, sportske legitimacije svih igrača Napretka ovjerila je dr. medicine Brankica Jevtić, specijalista pneumoftiziolog Opšte bolnice u Loznici, u Republici Srbiji.

Prema informacijama „Narodnih“ o ovom slučaju upoznati su čelnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, od strane nekoliko delegata, ali svjesno nisu reagovali i dozvolili da ekipa iz Donjeg Šepka, nastavi igranje utakmica u proljećnom dijelu prvenstva Prve lige RS, što je prvorazredni skandal.

Pravilnikom o fudbalskim takmičenjima, jasno je precizirano, da pored ostalih uslova, igrač mora imati obavljen u nadležnoj sportskoj-zdravstvenoj instituciji ili određenoj zdravstvenoj ustanovi. U Republici Srpskoj za to je nadležan Zavod za medicinu rada i sporta RS, čijim je osnivanjem prestala nadležnost Domova zdravlja za pružanje usluga iz oblasti medicine rada i medicine sporta, jer je Zavod kao referentna ustanova za navedene oblasti ovlašćen da vodi kompletnu djelatnost medicine rada i medicine sporta koja obuhvata zaštitu i očuvanje zdravlja radnika i sportista u sigurnoj radnoj i sportskoj sredini u skladu sa članom 63. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Prema članu 50. Zakona o sportu donešen je Pravilnik o zdravstvenom nadzoru i zdravstvenoj zaštiti lica koja se organizovano bave sistematskim fizičkim vježbanjem i sportskim aktivnostima, kojim su precizno regulisani načini sprovođenja zdravstvenog nadzora i zdravstvene zaštite sportista i lica koja rade kao stručni saradnici u sportu. Klubovi iz Srpske su za svakog svog igrača Zavodu platili iznos od 52,30 KM, koliko iznosi cijena pregleda, što znači između 1.200-1.500 maraka.

Pored toga, što su prekršili Pravilnik o fudbalskim takmičenjima, prvoligaš iz Donjeg Šepka je prekršio i Zakon i Pravilnik Republike Srpske.

Fudbaleri Napretka iz Donjeg Šepka nisu mogli, niti smjeli igrati niti jednu  utakmicu, jer nemaju važeći faksimili doktora sportske medicine iz Zavoda za medicinu rada i sporta RS, nego faksimil i pečat iz zdravstvene ustanove druge države. Međutim, oni su odigrali čak deset utakmica, do pisanja ovog teksta, što jasno govori da je prvenstvo neregularno. Zašto čelnici Fudbalskog saveza RS nisu reagovali, pitanje je koje čeka odgovor, jer ovako je sasvim jasno da je Prva liga RS neregularna, a klubovi koji ispadaju imaju puno pravo da traže zaštitu svojih prava.

Komesar za takmičenje Rodoljub Oljača morao bi sve Napretkove utakmice registrovati službenim rezultatom u korist protivnika, a klub iz Donjeg Šepka došao bi i pod udar Disciplinskog pravilnika FSRS.

- Ne želim da komentarišem nešto što nisam vidio. Pravila su tu jasna, ali prije nego što budem imao materijale, ne mogu ništa više da kažem - poručio je Rodoljub Oljača.

Ostaje nejasno kako je bilo moguće da delegati na utakmicama Napretka nisu reagovali po propisima, ili ako jesu, zašto je FSRS sve vrijeme ćutao.
Kako god da se riješi ova afera, jasno je svima da je šampionat Prve lige RS neregularan i da će velika većina klubova s pravom tražiti zaštitu od viših institucija.

                                                                                                        "Narodne novine"

3 коментара:

  1. Анониман13. мај 2014. 11:47

    O tome se trebalo ranije pozabaviti jer istina ne da prva liga srpske je postala smijesna. Kazem to kao igrac te lige jer je apsurdno sto jedan kolektiv poput Modrice ispadne u nizi rang a ekipa poput Napretka na cijem terenu je betonski zid udaljen svega 1m od aut linije (svi znamo koliko je to opasno) i gdje je teren velicine onog za futsal i gdje koke patroliraju po terenu tokom utakmice,igra prvu ligu. Ne osporavam njihov dobar igracki kadar,ali uslovi su za regionalnu ligu. Pozdrav i drzite se Modricani.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман13. мај 2014. 18:06

    Dobro dosli na stadion "Dnevna soba" :) hvala..

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши