понедељак, 21. јул 2014.

Pola vijeka za ponos

ODRIČA - Jula 1964. godine grupa entuzijasta je u Skugriću kod Modriče osnovala kulturno-umetničko društvo i fudbalski klub. Prvi su tokom jeseni i zime nastupali i zarađivali novac od koga se tokom godine formiralo Bratstvo, kako se tada zvao tamošnji fudbalski kolektiv.

Hroničari su zabilježili da je prvi predsjednik kluba bio Marko Dujmović - Brener. Pomagali su mu Jovica Savić, Niko Marijanović, Pero Mišić i Mato Dujmović. Za trenera ekipe određen je tadašnji mladi učitelj, a sada profesor u penziji, Milenko Popović.

Mnogo je onih koji su nosili boje ovog kluba, a da danas nisu među živima. Jubilej je obilježen gala manifestacijom gdje su sadašnji klupski funkcioneri podijelili zahvalnice posthumno članovima preminulih stvaralaca bogate klupske istorije, pa zahvalnice živim svjedocima ondašnjeg fudbalskog doba. Plakete su dobili Opština Modriča, OFS Modriča, preduzeće Krušik, te Milenko Popović, dok je posthumno priznanje pripalo dr Milanu Jeliću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i FS RS, odnosno FS BiH.

Tako su mještani Skugrića htjeli da se zahvale čovjeku koji je mnogo uradio za afirmaciju modričkog kraja.

Opštinski Fudbalski savez Modriča dijodelio je Plakete klubu slavljeniku, te Nikoli Nikiću.

Uz Nikića, iz Skugrića su i Slavko Mamuzić, Slaviša Dugić, Branislav Nikić i Zdravko Kuzmanović, srpski reprezentativac.

Za ovu priliku odigrane su i dvije proijateljske utakmice. U prvoj je selekcija OFS Modriča pobijedila domaćina sa 2:1, a u drugoj su veterani OFS Modriča pobijedili veterane Skugrića sa 5:1.

- Sve kao da je bilo juče, a prošlo je pola vijeka. Tada sam bio mladi učitelj. Ništa nam nije bilo teško. Imali smo 50 omladinaca i omladinki koji su igrali fudbal i nastupali za lokalni Kud. Moj zadatak nije bio da igrače učim fudbalu nego da stvaram jak kolektiv. Ubrzo smo stigli do dobojskog podsaveza, trećeg takmičenja po rangu u BiH. Imao sam, kao učitelj, dosta dječaka koji su voljeli fudbal, jedan od njih je Nikola Nikić - kaže Milenko Popović.

Prvi trener tadašnjeg Bratstva, a sadašnjeg Skugrića 1964 vjeruje da će kolektiv stalno napredovati.

- Oni koji su tada dodavali lopte iza gola, sada vode taj klub. Mislim na Milana Avrića i Jovicu Peranovića. Imaju divnu infrastrukturu. Nedostaje koordinacije i podrške iskusnijih ljudi, ali primjećujem veliki broj omladine spremne da se dokazuje - kaže Popović.

Skugrić je plodno tle za stvaranje velikih fudbalskih imena, a najzvučnije je Nikola Nikić.

- Ponikao sam na stadionu današnjeg Skugrića 1964. Malo je poznato da je moj brat Branislav Nikić bio bolji igrač od mene. Da je moj tast Anto Dujmović-Lojdža uticao da imam toliku upornost. Ovdje su, za ovaj jubilej, došli i oni i Agan Okanović, pa Fadil Okanović, Domin Radić i drugi koji su stvarali bogatu klupsku istoriju. Ovo je bio poseban dan za Skugrić - rekao je Nikić.

U nedjelju se, baš, vidjela ljubav prema Skugriću i fudbalskom sportu, a emocije su donijele i po neku suzu.

I to je za ljude...
Slađan Jeremić

1 коментар:

  1. Анониман21. јул 2014. 20:20

    Ово није никаква радосна вијест! Ово је скугрићка срамота! Као што је то било и 1964. и данас је то чисто разједињење! У полубиједном селу, гдје раде 2-3 фирмице и гдје је већина запослених на минималцу, постоје 3 фудбалска клуба - умјесто да се уједине у 1! А и онај "главни" није онај стари ФК Задругар, него умјетни хибрид "ФК Скугрић"! Битаге и олош, као и уосталом у комплетном српском фудбалу, срозали су име фудбалског Скугрића - а и самог мјеста - на најниже гране. И још се хвале тиме по медијима!
    ПС. И да: ово је чак треће "Братство", јер је други Скугрић 1964 угашен прошле године, па му је обновљен рад. Битанге!

    ОдговориИзбриши