уторак, 15. јул 2014.

Poslušnici bez popusta

Fudbalska sezona, koja je nedavno završena, pokazala je da fudbal u Republici Srpskoj galopira unazad. Sve je veći broj fudbalskih sredina, koje su nekada bili nosioci razvoja, ispadaju u lige, gdje im nikako nije mjesto. Čini se da nikada, kao protekle sezone, nisu ispali "veći" klubovi. Tužne sudbine: Rudar Prijedora, Sloge, Modriča Maksime, Borca iz Šamca, Jedinstva iz Brčkog, Rudara iz Ugljevika i Leotara pokazuju da je fudbal u Srpskoj u ozbiljnoj krizi. Zanimljivo je da su Područni savezi, gdje su najveći "gubici", slijepi poslušnici i glasači Mile Kovačevića, predsjednika FSRS.

Ispao je prvi klub prijedorske regije iz Premijer lige BiH, Rudar Prijedor, koji će naredne sezone igrati u Prvoj ligi RS. Odlazak u niži rang sigurno je da sa sobom nosi ogromne posledice, pa je pitanje, koliko su u Prijedoru sposobni da se vrate u Premijer ligu BiH, nakon samo jedne sezone.

Šta tek reći o PFS Doboj, kojeg čine OFS: Doboj, Modriča, Šamac i Brod. Pored nezapamćenih poplava, kao prirodne katastrofe, zadesila ih je i ona fudbalska. Čak tri kluba: Sloga iz Doboja, Modriča Maksima i Borac iz Šamca ispali su iz Prve lige RS. "Uljari" su bili šampioni Premijer lige BiH, Sloga je dugogodišnji drugoligaš bivše Jugoslavije, a Šamčani su dugi niz godina igrali u Prvoj ligi RS. Pored toga, teška sudbina zadesila je i Polet iz Broda, koji je kao preregistrovani klub, krenuo od najnižeg ranga, a od naredne sezone igraće u Regionalnoj ligi RS, grupa "centar".

- Podrška Kovačeviću se očigledno dobojskom savezu obija o glavu. Da čak tri naša kluba ispadnu iz Prve lige RS, dokaz je koliko se cijene naši kadrovi u FSRS i koliko im se daje na značaju. Nemamo niti jednog kluba u Premijer ligi BiH, debitant Tekstilac iz Dervente jedini je prvoligaš, a ostali su u nižim ligama. Ipak je dobojski savez drugi savez po veličini u Srpskoj i sigurno je da se godinama "kažnjava" od FSRS zbog prošlih vremena. Pri kraju sezone je bilo dosta čudnih rezultata, koji su, na žalost, išli isključivo na štetu klubova iz PFS Doboj. Međutim, našim kadrovima, bolje reći poltronima FSRS je najvažnije da su na visokim pozicijama, makar ih se ništa i nepitalo, jer da ih se pita, ne bi dozvolili ovakav potop dobojske regije, kaže jedan sportski radnik iz Doboja.

Nekadašnji stabilni drugoligaš Jugoslavije, brčansko Jedinstvo ove godine slavi 85 rođendan. I baš za taj rođendan, ispali su u Regionalnu ligu RS, grupa "istok", što je nezapamćeno za jedan klub slavne prošlosti. I nekadašnji premijerligaš, Rudar iz Ugljevika, ispao je iz Prve lige RS. Tako da je i PFS Bijeljina, ostala bez dva renomirana kluba, ali i dalje iz ovog saveza ide puna podrška "uglednom" advokatu iz Gradiške.

O Leotaru iz Trebinja, prvom šampionu Premijer lige BiH, mnogo toga je rečeno. Klub je ostao na ledini, sa neizvjesnom sudbinom o nastavku takmičenja, kao i rangu. Nakon ispadanja iz premijerligaške konkurencije, mnogo problema se nadvilo nad "Policama", koje na žalost, nema ko da riješi, a ni FSRS nije pružio, čak ni moralnu podršku.

Opoziciju FSRS čini jedino Područni savez Banjaluka. Iako napadani "otrovnim strelicama", čudnim kadriranjem i sakaćenjem fudbalskih radnika iz grada na Vrbasu, Banjaluka je i u takvoj situaciji po rezultatima bila ubjedljivo najbolji savez od svih sedam! Borac, iako u teškim problemima, sezonu u Premijer ligi završio na šestom mjestu, za razliku od svih ostalih srpskih predstavnika, koji su do posljednjeg vodili borbu za goli život. Krupa je novi prvoligaš, a stabilnu sezonu imala su i ostala dva kluba iz područja, teslićki Proleter i Sloboda iz Mrkonjić Grada.

Da je fudbal Republike Srpske u "debelom" ofsajdu pokazuju godine unazad, poplave su dodatno stanje pogoršale, a "kvalitetno" rukovođenje  FSRS će i sahraniti. Brojne afere, od FSRS, preko PFS do OFS, postali su svakodnevna pojava, a podobni, a ne sposobni kadrovi, posebno su na cijeni, pa i ne čudi da Srpska ima sve manje premijerligaša. Pored toga, svi područni savezi, osim banjalučkog, dali su veliku podršku Mili Kovačeviću, da ih vodi naprijed, ali očigledno da je kod njega ostao jedino rikverc.

                                                                                                                 "Narodne novine"

1 коментар:

  1. Анониман15. јул 2014. 10:46

    A što su Naprijed i Gomionica ispali,to ne piše,a tek Borac koji je pred gašenjem.U ovom tekstu se zagovara ,,zaštita,, klubova preko saveza što je poziv na namjestanje utakmica.Iz liga se ispada i u lige se ulazi godinama,u cijelom svjetu,samo kod nas je čudo kad se ispada,pa ajmo prosirit lige,napasti nekog sto smo mi krivi,bilo koga okriviti,mi nismo krivi.Otvoreno se zagovara kao normalno ,da oni sto sjede u savezu ne daju da ispadaju klubovi odakle su oni,,tj zagovara se neregularnost.Policija,hapsi autora koji zagovatra kriminal.

    ОдговориИзбриши