уторак, 3. јун 2014.

Pomjeren termin održavanja MOSI igara

Ovogodišnje 51. po redu Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) održaće se u Novom Pazaru od 6. do 10. avgusta 2014. godine, odlučeno je na Skupštini najveće sportske amaterske manifestacije u Jugoistočnoj Evropi.

Organizatori ističu da su bili primorani da pomjere uobičajeni termin održavanja MOSI sa početka jula na početak avgusta, radi niza opravdanih okolnosti, pa je Skupština uvažila njihove sugestije i saglasila se sa dogovorenim datumom početka.

Prema izvještaju organizacionog odbora formirane su sve komisije, uređeni su sportski tereni, osim stadiona za atletska nadmetanja, pa će se takmičenja u ''kraljici sportova'' najvjerovatnije održati u Zubinom Potoku ili Novoj Varoši. Prihvaćen je i prijedlog da se u porodicu MOSI prime tri nova grada učesnika a to su Zubin Potok, Gusinje i Prača –Pale. Predloženo je da se obave razgovori i sa gradovima učesnicima koje se već nekoliko godina ne pojavljuju na igrama i odredi njihov status a to su opštine Andrijevica, Žabljak, Plužine, Plav, Kalinovik i Kosjerić.

Takmičenja će se odvijati u 15 sportskih grana, koliko će ih biti u muškoj konkurenciji a to su: atletika, odbojka, rukomet, košarka, fudbal, mali fudbal, šah, planinarstvo, plivanje, biciklizam (monti bajk), odbojka na pjesku, kajak, ribolov, tenis i stoni tenis, dok će se u ženskoj konkurenciji odvijati nadmetanja u 11 sportskih disciplina: atletici, odbojci, rukometu, košarci, fudbalu, šahu, planinarstvu, plivanju, odbojci na pijesku, ribolovu i stonom tenisu. Dakle, od novih disciplina uvršten je ženski fudbal a odbijen je prijedlog da se uvrsti kik boks. Karate će se održati na MOSI, ako se uspostavi dogovor sa karate savezima Crne Gore, BiH i RS i Srbije, ukoliko do dogovora ne dođe karatisti neće dobiti priliku da se takmiče u Novom Pazaru a rok za konačnu odluku je 27. juli.

Prihvaćen je i prijedlog da se takmičenje u planinarstvu odvija po pravilima planinarske orjentacije a ne orjentiringa. Nažalost, nakon što nisu održana takmičenja u streljaštvu prošle godine u Prijepolju, strijelci definitivno se neće takmičiti ni u Novom Pazaru, jer kako rekoše organizatrori za ovu sportsku disciolinu nemaju odgovarajuće uslove. Tako je disciplini koja je bila prisutna na skoro svim do sad održanim igrama, eleminisana iz programa, bar do nekih narednih MOSI. Utvrđen je i cjenovnik boravka takmičara, pa će pun pansion u hotelima koštati 25 eura, u privatnom smještaju će cijena biti 20 eura, dok će boravak u kolektivnim prostorijama iznositi 17 eura, naravno podrazumjeva se spavanje i tri obroka. Naredna Skupštna je zakazana za 20. juli, kada će biti obavljeno žrijebanje, utvrditi konačni spiskovi opština učesnika i broja takmičara i određeni članovi pojedinih komisija. Već je poznato da će se 52. MOSI održati u Požegi naredne godine a u Novom Pazaru za vrijeme trajanja igara će biti odlučeno ko će biti domaćin 53. smotre mladosti i sporta sa tromeđe tri države koje po programu treba da se održe u RS i BiH 2016. godine a kako trenutno stvari stoje najozbiljniji kandidat je opština Rogatica, čiji su predstavnici već na ovoj Skupštini najavili kandidaturu a potsjećanja radi grad na obalama Rakitnice je bio uspješan domaćin u dva navrata 33. igara 1987. i i 44. MOSI 2007. godine. I na kraju svoje učešće u Novom Pazaru su već potvrdili Arilje, Bajina Bašta, Ivanjica, Nova Varoš, Novi Pazar, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Tutin, Užice, Čajetina, Zubin Potok (Srbija), Bijelo Polje, Mojkovac, Pljevlja, Gusinje, Kolašin, Berane (Crna Gora), Višegrad, Rogatica, Rudo, Goražde, Novo Goražde, Ustikolina-Foča, Foča, Prača-Pale, Sokolac i Čajniče (RS i BiH).

Slaviša Vukašinović

Нема коментара:

Постави коментар